Mars 2024

I tältet är det tyst. Vi väntar på att vintern ska släppa greppet och att vi kan fatta tag i skärslevarna. Under tiden arbetar vi fortfarande med att analysera förra årets undersökning med lager och föremål. Bland de vackra föremålen som tagits tillvara är en glaspärla, en kam och ett spetsigt märkligt föremål.

Glaspärlan är importerad, vackert dekorerad med ett "öga" i vitt och med mörk pupill som är omfattat av rött glas. Den tillverkades under sen romersk järnålder och hamnade i Uppåkra ungefär samtidigt. Den står ut bland de enkla enfärgade glaspärlor i blått och gult som också ska nämnas.

Kammen är fragmenterad, men är ändå lätt att känna igen. Den är tillverkad i ett stycke horn och användes under sen romersk järnålder. Dekoren är mycket enkel, med två parallella streck ovan kamtänderna på den ena sidan, tre på den andra. Två korta dubbelstreck följer efter varandra på ena sidan. Vad är detta? De liknar faktiskt gnagmärken efter råtta eller en stor mus. Kammen kan ha legat uppe på markytan ett tag och genast blivit utsatt för tidens tand...eller åtminstone muständer.

Inom arkeologin brottas man ofta med föremål som inte entydigt går att bestämma. Ett sådant är en spetsig benbit med "tånge", som ser ut som en pilspets. Sidorna är inte vassa, utan det är bara spetsen som kunnat tränga igenom pälsar eller skinn. Det var inte ovanligt att man gjorde både spjutspetsar och pilspetsar i de germanska områdena. Vi får fundera vidare på denna spännande gåta.
 

Sidansvarig: mats.roslundark.luse | 2024-04-25