September 2023

Månaden september har varit benig! Vi arbetar just nu med det omfattande lager med ben som inramas av hallen i väster och kulthuset i norr. Här har människor samlats för ritualer och firande av gudarnas närvaro. Vad är då bättre än att äta och dricka tillsammans? Resterna tar vi arkeologer hand om. Som ett första steg har vi tömt de schakt som kom till då våra kollegor arbetade med ytan under 2000- och 2010-talen. Ur benmassorna analyserar vi matvanor och djurhållning, social samvaro och nätverkande. Ur en ruta med måtten 1 x 1 meter och 6 cm tjocklek hämtar vi kilovis med rester!

Nu börjar vi upptäcka husets indelning och utrymmen. I hallens sydöstra del har stolphålen till en dörr dokumenterats. Den leder in till ett avdelat utrymme längst i öster med väl lagda stenar som kan ha varit underlag för ett trägolv. Är det i härskarfamiljens privata utrymme vi träder in?

Till de mindre fynden hör några verkligt intressanta guldkorn. En spelpjäs med trolig datering till romersk järnålder skvallrar om strategiskt tänkande och glädjen att sitta samman i hallen. En dräktnål av silver har prytt kläderna för en lycklig person. Rester av kammar dyker nu upp och visar att man brytt sig om frisyren på huvud och haka, eller så avlusade man varandra i eldskenet från eldstäderna.

Ett antal slungstenar från benlagret ansluter till liknande fynd som tidigare hittats, bland annat i vapendepån norr om kulthuset. Dessa mjukt rundade stenar har träffat hårt och livsfarligt när de slungades mot fiender och fåglar. Den mest kända stenslungaren måste vara David, som nedlade Goliat från Gat enligt Gamla Testamentet. På marginalbilder i medeltida manuskript kan man också se hur man slungar sten mot fåglar som begärligt försöker sätta i sig vårsådden.

Besöken har flödat i Hallen. Förutom de dagliga gäster som informeras av Uppåkra Arkeologiska Centers pedagoger har vi bland annat tagit emot Skånes länsstyrelse. I gruppen kan även ses tidigare aktiva länsantikvarier från hela Sverige.

 

Sidansvarig: mats.roslundark.luse | 2023-10-03